De A is van Aandacht – ABC voor jouw snottaapje

De A is van Aandacht – ABC voor jouw snottaapje

Positieve aandacht is een effectieve manier om goed gedrag te versterken. Laat je kinderen merken dat je ziet wanneer ze iets goed doen. Als je je kind veel positieve aandacht geeft, zal hij minder snel op een negatieve manier om aandacht vragen. Hierbij een aantal tips:

Tip 1: Geef je kind gericht tijd en aandacht
Probeer een paar keer per dag bewust aandacht aan je kind te besteden. We zijn vaak zo druk met van alles en nog wat, dat het goed is om een paar keer per dag al je andere bezigheden even te laten rusten en je kind je volle aandacht te geven. Doe dit vooral als je kind uit zichzelf naar je toe komt en om aandacht vraagt. Bijvoorbeeld om een tekening te laten zien, of om te vragen of je een boekje wil voorlezen. Ben je op dat moment met iets bezig dat even kan wachten? Ga dan met je kind op de bank of aan tafel zitten en doe wat hij van je vraagt.

Tip 2: Praat met je kind
Door regelmatig korte gesprekjes te voeren met je kind, leert hij zijn gevoelens te verwoorden. Je hoort wat hem bezighoudt en welke vragen hij heeft. Voor je kind is het leuk om te merken dat jij belangstelling voor hem hebt. Als jij vertelt waar jij mee bezig bent, leert je kind ook om te luisteren. Als je kind al op jonge leeftijd leert dat hij met jou overal over kan praten, dan zal hij op latere leeftijd ook meer met je bespreken. Sta niet te snel met een oordeel klaar en laat merken dat je je kind steunt en vertrouwt.

Tip 3: Laat merken dat je van hem houdt
Wees gul met lichamelijke aandacht. Je kind heeft het nodig om regelmatig geknuffeld en aangeraakt te worden. Daardoor krijgt hij het gevoel dat hij de moeite waard is en dat je van hem houdt. Tegelijk leert hij hoe je liefde en genegenheid kunt ontvangen, maar ook hoe je die aan anderen geeft. Niet ieder kind is een knuffelaar. Dwing hem dan niet om met jou te knuffelen. Kies een manier van lichamelijke aandacht geven die bij jullie allebei past.

Tip 4: Geef je kind bewust complimenten
Geef je kind regelmatig complimentjes, daar krijgt hij een positief zelfbeeld van.

Eerdere letters uit het snottaapjes-alfabet:
B = Belonen
G = Grenzen stellen

 

 

Geef een reactie