Spetter, spatter, spater, voel je vrij in het water!

Spetter, spatter, spater, voel je vrij in het water!

“Je dochter van 5 heeft haar eerste zwemles. Vol goeie moed ga je met haar naar het zwembad. Je hijst haar in het mooie badpakje wat je voor haar gekocht hebt en loopt op die mooie blauwe overschoentjes met haar naar de douches. De juf staat aan de andere kant van de douches te wachten op alle kindjes. Je stuurt je dochter richting de badjuf…maar prompt gaan alle douches boven haar hoofd aan….Je dochter rent van schrik weer terug naar jou en duwt haar kletsnatte lijfje tegen jouw, nu niet meer droge kleren, aan. Water over haar hoofdje heen is het grootste drama wat er is. Ook thuis onder de douche is dit 1 groot gevecht….Krijsend staat ze naast je. Je kijkt de badjuf met verontschuldigende ogen aan en denkt “Succes met de zwemles, badjuf!”

Niet ieder kind is zomaar watervrij. Het ene kind springt er als het ware zo in en het andere kind zet al een keel op bij een klein spatje water in het gezicht. Het liefst wil je natuurlijk als ouder, dat je kind water leuk vindt, maar TE watervrij is ook niet alles…vaak worden deze kindjes te overmoedig en denken wel even zonder bandjes (en zonder diploma) in het diepe te kunnen springen….Oh, dat ging toch nog niet helemaal zoals ik gedacht had!

Watervrij zijn is de eerste stap naar het zwemveilig worden

Ik geef je een aantal tips die bij kunnen dragen aan het watervrij worden van je kind:

 1. Laat je kind thuis in bad zijn/haar gezichtje zelf wassen met een washandje.
 2. Geef je kind opdrachtjes in bad: Doe je handje eens in het water? Steek je voetje eens uit het water? Doe je oortje eens in het water? Doe je neusje eens in het water? Blaas eens belletjes met je mond. Vergeet je kind ook vooral niet te overladen met complimentjes.
 3. Koop van die speeltjes, die naar de bodem zinken en neem deze mee naar het zwembad. Gooi ze vooral niet in te diep water. Laat je kind ze van de bodem halen. Overlaad ook hier met complimenten, ook al zijn die rakkers zo slim ze eerst met hun voetje omhoog te tillen uit het water, zodat ze niet met het gezicht onder water hoeven. Probeer steeds gerichtere opdrachten te geven, zodat ze ze uiteindelijk wel met volle overgave en natte haren van de bodem halen.
 4. Laat je kind van de kant springen. Van de kant springen oefen je eerst met twee handen vasthouden, dan met één hand en tenslotte los. Je begint in het ondiepe zwembad en oefent net zo lang tot je kind ook in het diepe bad durft te springen. Wel mét zwembandjes om uiteraard.
 5. Ga samen met je kind van de glijbaan, maar doe dit wel als je kind tip 4 al ruimschoots geoefend heeft. Doe wanneer je in de glijbaanbak komt vooral niet teveel moeite om je kind droog boven water te houden, maar laat die spetters maar lekker in het gezichtje komen. Vergeet vooral zelf niet om heel leuk en blij te kijken 🙂 Want glijden van de glijbaan is LEUK!

Zorg dat het water zijn vriendje wordt, is en blijft.

Hoe vrij is jouw kind in het water? Mocht je gerichte vragen hebben over dit onderwerp, dan help ik je graag! Stuur dan even een berichtje naar info@snottaapjes.nl of stel je vraag via het contactformulier op www.snottaapjes.nl.

Er zijn 2 reacties voor dit artikel
 1. Ineke 04-10-2016 10:51

  Goede tips! Hier heeft de oudste rond haar 1jaar schrik opgelopen, geen idee hoedat. Gelukkig is ze dit ook ontgroeid en is ze nu een volledige waterrat 🙂

  • Sietske Ott 07-10-2016 11:43

   Vaak ontgroeien ze het ook wel, fijn dat dat bij jouw kindje ook gebeurd is!

Geef een reactie