Bewegen en je kind

Bewegen en je kind

Onee he, weer zo’n artikel over dat bewegen zo goed is voor je! Ja sorry jongens, ik vind bewegen echt belangrijk voor je. Ik ben niet voor niets ooit afgestudeerd als sportpedagoog :-). Ook voor je kind is het belangrijk om te bewegen. Ten eerste omdat een kind gewoonweg plezier heeft in spelen en bewegen. En wat is nou mooier om je kind plezier te zien hebben? Ook heeft bewegen grote invloed op de totale ontwikkeling van je kind, lichamelijk, sociaal, emotioneel en verstandelijk.

Onderzoek
Ik zal jullie niet vermoeien met onderzoeksresultaten, dat door te weinig bewegen, in combinatie met een verkeerd voedingspatroon, bij steeds meer kinderen vanaf drie jaar overgewicht optreedt en dat overgewicht volksziekte nummer 1 aan het worden is.

Consultatiebureau
Op het consultatiebureau wordt dit trouwens vanaf 3 jaar netjes bijgehouden. Waren wij daar laatst met onze 3 jarige dochter……had je het al…..”Zeg mevrouw, als uw dochter in dit tempo doorgroeit, dan gaat ze richting de obesitas lijn. Kijk in deze grafiek kan u het heel goed zien. In 1 stijgende lijn zo richting de obesitas. Het lijkt me verstandig dat u over 3 maanden even terug komt om te kijken hoe ze er dan voor staat. Als ze dan niet weer een dalende lijn laat zien, dan lijkt het mij verstandig dat we een diëtist in gaan schakelen.”

“Jaja, tuurlijk!” dacht ik. Obesitas. Heb je haar vader gezien met zijn 1m72 en haar moeder met 1m68? Ze zal nooit heel lang worden en ze moet gewoon dat babyvet nog een beetje kwijtraken…….Wacht maar over 3 maanden dacht ik…..zal ik eens zorgen dat ze weer in 1 dalende lijn richting het ‘gezonde gewicht’ gaat. En warempel, met een paar kleine aanpassingen in het voedingspatroon (lees: niet meer elke dag een danoontje als toetje, maar doordeweeks magere yoghurt; geen 3 maar 2 boterhammen tussen de middag en 1 keer per dag siroop of appelsap en voor de rest water) en bewust elke dag even een beweegmomentje, ging mijn “obesitas meisje” weer richting de lijn van gezond gewicht. Sommige dingen sluipen er in als gewoonte, terwijl dat in principe helemaal niet nodig is.

Best goed, dat ze daar op het consultatiebureau aandacht aan besteden, al krijg ik persoonlijk de kriebels van lijntjes en grafiekjes 🙂

De loopfiets
Weet je wat ik nu echt onmisbaar vind in het beweegassortiment van je kind? De loopfiets! Wat een fantastische dingen zijn dat. Onze kids van ons leggen er hele afstanden mee af! Je kind verbetert spelenderwijs de coördinatie, leert een evenwichtsgevoel te ontwikkelen, ontwikkelt een gevoel voor snelheid, afstand en ruimtelijk inzicht en geeft je kind zekerheid, doordat hij met zijn voetjes bij de grond kan. In plaats van dat de kindjes bij ons nog even tv kijken voor het slapen gaan, is het nu nog even op het loopfietsje naar de speeltuin. Heerlijk die zomerperiode!

Ja! Bij ons staat de loopfiets op dit moment met stip op 1 als het om beweging bij onze kinderen gaat. Ik ben erg benieuwd wat er bij jouw kind op plek 1 staat als het om bewegen gaat?

Er zijn 2 reacties voor dit artikel

Geef een reactie