Zindelijkheid

Zindelijkheid

“Mama, mama, kassseeeennnnn!” Het meest gehoorde zinnetje van de vakantie. Mijn zoontje (2 jaar en 5 maanden) kan het woordje plassen nog niet helemaal goed uitspreken, maar plassen op het potje, dat doet hij wel super. In het begin van de vakantie had hij het ineens door. Mooi moment om hem van die luier af te helpen, dacht ik. Van 5 ongelukjes op een dag, maar 0 ongelukjes op een dag. Binnen een paar dagen was hij van de luier af en deed hij alles op het potje of de ‘grote C’, zoals hij het noemt. De grote boodschap was in het begin wel een dingetje, want dat was best spannend. Op dag 2 zonder luier hadden we een middag strand gepland. Hup potje mee. Een mooi privé hoekje voor hem gefabriceerd en na 3 plassen op zijn privé-toilet kwam hij aan hoor. “Mamaaaaaa, poepen!”. En daar aan de Franse Kust met uitzicht op de Middellandse Zee poepte hij voor het eerst op het potje. En trots dat hij was op zijn gefabriceerde “slang”. Samen hebben we een diep gat gegraven en daar zijn ‘slang’ in gegooid.  Alle wc’s overal en nergens moesten bezocht worden, want dat was interessant natuurlijk. Zat ik lekker aan de garnalen, moest er geplast worden. Zat ik net lekker onderuit bij het zwembad, moest er geplast worden. Als je aan mij vraagt wat het hoofdthema van de vakantie was? Uhm…PLAS! en POEP! en oja…..WAS, heel veel was. Want ja soms ging het ook nog wel eens fout natuurlijk. De terugreis a 16 uur hebben we hem nog wel een luier om gedaan. Want om nu voor elk scheetje de auto langs de kant te zetten, vond ik wat te ver gaan. Maar eigenlijk had ik wel op hem kunnen vertrouwen, want hij heeft alles opgehouden. Trotse mama hier!

En nu zijn we thuis en gaat het eigenlijk heel goed. Je merkt wel dat als hij moe wordt of als hij ergens druk mee bezig is (bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf), dat hij dan zijn concentratie verliest en niet op tijd bij het potje is. Vaak heeft hij dan een klein ongelukje en doet hij de rest wel in het potje. Deze momenten zullen steeds minder worden. 1 ding is zeker, die luier gaat niet meer om (alleen ’s nachts dan :-))

Stappenplan
Mijn stappenplan wat bij beide kindjes goed gewerkt heeft is als volgt en is eigenlijk heel simpel:

  • Stap 1: Zorgen, dat kind vertrouwt raakt met het potje en dat hij/zij weet wat hij daar op moet doen.
  • Stap 2: Zorgen, dat alle plasjes in het potje terecht komen (wel nog met luier om).
  • Stap 3: Na een dag of 3 droog zijn, luier af en vanaf dan de luier nooit meer om.

En voila, je kind is zindelijk! Klinkt makkelijk he? Eigenlijk is dat het ook wel….alleen is het even investeren en vind ik het zelf belangrijk dat als je eenmaal de keuze hebt gemaakt dat die luier af gaat, dat je hem daarna ook nooit meer om doet (maar vergeet dan ook vooral niet dat extra setje kleren mee te nemen als je op pad gaat :-)).

Geef een reactie