Een lange autorit met jonge kinderen

Een lange autorit met jonge kinderen

Joepie! Een weekje vakantie! In eerste instantie is het plan om in Nederland een leuk plekje te zoeken met onze caravan. Maar de weersvoorspelling is zo slecht, dat we last minute besluiten de warmte op te zoeken. We boeken zaterdagmiddag via Eurocamp een chalet op een camping in Fréjus (Zuid-Frankrijk). Zaterdagavond vertrekken we. Er is maar 1 nadeel, we mogen 1250 km rijden!

‘S-nachts rijden met jonge kinderen
Heen kiezen we ervoor om ’s nachts te rijden. Wij doen dit vaker, ook in de zomervakantie. Het bevalt ons goed, de kindjes hebben weinig nodig en slapen bijna de hele autorit. Het is wel kindafhankelijk, want onze dochter hoor je zo goed als niet, onze zoon schrikt om het uur ongeveer wakker. Pas als hij beseft dat we nog in de auto zitten en zijn vader en moeder in de buurt zijn, is het goed en slaapt hij weer verder.

Voordelen van ’s nachts rijden:
• je kind slaapt als het goed is;
• je kind hoeft in principe geen eten/drinken;
• je hoeft je kind niet bezig te houden/te entertainen;
• het is rustig op de weg, dus het rijdt lekker door. Je hebt kleine kans op file;

Nadelen van ’s nachts rijden;
• je slaapt zelf nauwelijks tot niet, waardoor je de volgende dag gebroken bent. Je kind daarentegen is up and running, dus die mag je nog wel even entertainen een dag lang;

De keuze om een weekje naar Fréjus te gaan is de juiste geweest! Een week lang hebben we strak blauwe lucht en rond de 20 graden. Super weer voor eind april. De kindjes scharrelen heerlijk op de camping en elke dag brengen we een bezoekje aan het zwembad. Wij zelf spelen dagelijks ons kaartspelletje canasta onder het genot van een wijntje/biertje. Kortom genieten!

Overdag rijden met jonge kinderen
Terug rijden we overdag. Het is ongeveer 14 uur rijden, we vertrekken om 07.00u. De kinderen liggen nog in diepe rust dus die moeten we wakker maken. In de auto begint het ‘gezeur’ gelijk. ‘Mama, mag ik wat eten?’ ‘Mama, mag ik wat drinken?’ Aangezien we bedacht hadden om nog wat lekkere Franse broodjes te scoren bij een bakker onderweg en die dus nog niet hebben, dan eerst maar wat drinken. Sinaasappelsap op de lege maag in combinatie met de bochtige hobbelige Franse weggetjes is geen goed plan geweest…… Hoppa binnen een uur kotst mijn zoon de hele auto onder. Bang dat we het niet zien, roept mijn dochter om het een en ander even aan te dikken: ‘Gatver! Hij kotst de hele boel onder! Gatver zeg, nu stinkt heel de auto naar kots!’ Uuhh ja, dat hadden wij én gezien én gehoord én geroken. Toch bedankt voor het melden 😊

Voordelen van overdag rijden met kinderen:
• je blijft lekker in hetzelfde dag/nachtritme;
• je kind krijgt wat mee van de omgeving;
• met een beetje geluk slaapt je kind 1 of 2 keer.

Nadelen van overdag rijden met kinderen:
• verveling slaat snel toe, dus zorg voor voldoende entertainment. Wij hebben voor beide kindjes een tablet mee met voldoende apps en filmpjes. Die ene dag dat ze heel de dag achter dat ding zitten is jammer dan….
• jij en je kind moeten voldoende eten, dus zorg dat je hier genoeg van bij hebt; Het zinnetje “mama, mag ik nog wat lekkers”, staat met stip op 1.
• het is drukker op de weg, dus je doet er langer over.

Wat doe jij het liefst? Overdag of ‘s-nachts rijden? En zie jij nog meer voor of nadelen?

Er zijn 3 reacties voor dit artikel
  1. Ineke 13-05-2016 12:53

    Ik rij het liefst overdag omdat meestal ’s nachts ik af en toe verblind ben door lichten van tegenliggers en toch nooit zo leuk met lange ritten.

    • Sietske Ott 13-05-2016 16:11

      Het is dat mijn man graag rijdt. Ik heb dus van precies hetzelfde last als jij. Verblind worden door de tegenliggers en vaak niet goed in kunnen schatten of de bocht naar links of naar rechts gaat 😉

Geef een reactie