Stomme mama, ik vind jou niet meer lief!

Stomme mama, ik vind jou niet meer lief!

Mijn dochter is in een nieuwe fase beland. Met een “nee” neemt ze niet gelijk genoegen. Want hé, misschien als ik het heel vaak  blijf vragen wordt de nee een ja. Sorry maar helaas schatje, een “nee” wordt nooit een “ja” bij papa en mama. Ook als mama te snel nee heeft gezegd en in haar hoofd eigenlijk denkt “waarom zeg ik nu nee?”, blijft de “nee” een “nee”. Misschien volgende keer, dan heb je kans dat mama in diezelfde situatie “ja” zegt. Het grappige is, dat dit 1 van de opvoedkundige dingen van mijn eigen ouders is, waarvan ik dacht dat ik het zelf nooit toe zou passen, maar uiteindelijk toch toe pas in mijn eigen opvoeding.

Want “Nee zeggen” is niet gemeen. Je kind leert in mijn ogen een belangrijke les, namelijk dat er in het echte leven grenzen zijn waaraan iedereen zich moet houden. Als je als ouder toegeeft, wordt je gezag ondermijnd. In feite leer je je kind om je te manipuleren en elke keer dat hij iets wil te gaan zeuren. Na een tijdje zal hij dan minder respect voor je krijgen. Want hoeveel respect kan een kind opbrengen voor een ouder die makkelijk te manipuleren is?

Maar goed, als mijn dochter dan uiteindelijk doorheeft dat ze echt geen “ja” te horen krijgt, dan komt het hoor: Stomme mama! Ik vind jou niet meer lief! Ik wil NOOOOOOIT meer met jou kussen en kroelen!

boos

AU! Dat doet zeer! En het klinkt ook echt niet leuk uit de mond van je doorgaans altijd lieve meisje. Een beetje brutaal zelfs, maar ook dit hoort bij haar ontwikkeling en haar ontdekking van grenzen. Ik heb ervoor gekozen om het te negeren en een wederantwoord te geven in de vorm van “OH, ik vind jou wel lief hoor!” Als de boosheid dan weer een beetje gezakt is, kom ik er nog een keer op terug en gelukkig……ik krijg dan toch weer een hele dikke kroel en een hele dikke kus van haar, mijn lieve meisje 🙂 Want nooit was toch niet helemaal het juist gekozen woord……..

Er zijn 2 reacties voor dit artikel
  1. Pingback: Het ABC voor jouw snotaapje – De letter G – Snottaapjes

Geef een reactie