Bekentenis over mijn telefoongebruik

Bekentenis over mijn telefoongebruik

Van de week deelde ik een bericht van J/M voor ouders over het inleveren van je telefoon bij het naar bed gaan, zie hier. Ik vroeg toen hoe dit bij jullie thuis eraan toe gaat. Er waren 2 moeders die reageerden. Bij allebei gaan de telefoons van de kinderen niet mee naar bed en 1 van beide moeders zei zelfs: “Wij hebben hier hele duidelijke regels over, waar wij ons ook zelf aan houden”. “Zo hé, das goed!”, dacht ik. Die moet ik later als het bij ons zover is ook invoeren. Want ja als je afspraken maakt, maar je geeft zelf een ander voorbeeld, hoe kan je dan verwachten dat je kinderen zich wel aan de afspraken houden?!

Maar toen dacht ik ineens: “Hoezo wachten tot later? Ik moet nu ook al het goede voorbeeld geven!” Ik schaam me een beetje, maar ik heb echt heel vaak mijn telefoon in mijn handen, ook in het bijzijn van mijn kinderen. Facebook, Whattsapp, Instagram, Twitter, het nieuws. Alles moet natuurlijk 100x per dag gecheckt worden. Want stel je voor dat je iets mist……

Wanneer doe ik dat dan allemaal?

 • In Bed: Ik neem mijn telefoon mee naar bed, ik check alles voor het slapen gaan en als ik wakker wordt weer. Heel soms als ik ’s nachts door mijn kinderen gewekt ben en ik kan niet meer slapen, dan check ik ’s nachts nog een keer mijn telefoon. Alsof er dan nog heel veel nieuws te lezen is.
 • Op het toilet: Op de wc check ik ook standaard mijn telefoon. Ik zit er gerust 10 minuten langer dan nodig.
 • Tijdens het koken: Saaie aangelegenheid dat koken. Dus of ik pak mijn telefoon erbij of ik kijk een serie op Netflix.
 • Tijdens het eten: Ja, tijdens het eten. Wat een slecht voorbeeld! Alsof ik het over een aantal jaar goed zou vinden als mijn kinderen met hun telefoon aan tafel zouden zitten. Wanneer mijn man zijn telefoon tijdens het eten tevoorschijn haalt, dan zeg ik er wel eens wat van, omdat ik het echt geen vertoning vind. (Stiekem doe ik het dus zelf ook, wanneer hij nog niet thuis is…oeps, dat weet hij nu dan ook).
 • In de auto als bijrijder: Wanneer mijn man rijdt ben ik gerust de hele rit met mijn telefoon bezig. Lekker gezellig voor hem!

Rijtje mogelijke klachten die je oploopt als je te veel op internet zit en met je smartphone in de weer bent:

 1. Je krijgt last van je rug doordat je je hoofd gebogen houdt als je op je mobiel kijkt.
 2. Je hebt meer kans op puistjes, omdat je telefoon vol zit met bacteriën.
 3. Je kunt RSI oplopen van al dat verkrampt typen op een klein toetsenbordje.
 4. Je krijgt zere ogen als je uren lang naar een scherm staart.
 5. Te veel donkere tekst lezen op een lichtgevend scherm kan leiden tot pijn bij de slapen.
 6. Je raakt gestrest van googelen op mogelijk ziektes,, maar ook van veelvuldig gebruik van social media.
 7. Vlak voor het slapengaan op je mobiel bezig zijn, is slecht voor je nachtrust.
 8. Je hersenen veranderen van veel internetten. Welke gevolgen dat precies heeft is nog onduidelijk.

Als ik dit nu allemaal zo opnoem, dan denk ik “Oh wat erg!” Bij deze besluit ik dan ook dat ik niet ga wachten tot ‘later’, maar dat ik bij deze duidelijke regels voor mezelf op ga stellen en me hier ook aan ga houden!

Nieuwe regels

 1. De telefoon aan tafel tijdens het eten is “not done!”
 2. Tijdens het koken komt de telefoon niet te voorschijn. Misschien dat ik daardoor ook nog lekkerdere maaltijden op tafel kan toveren.
 3. De telefoon gaat niet mee naar de wc. Zonde van de extra onnodige tijd dat ik daar zit.
 4. Als bijrijder mag ik 10 minuten mijn telefoon checken, de rest van de tijd houdt ik over om lekker te kletsen met mijn man.
 5. De telefoon wordt na het avondeten zo min mogelijk gecheckt.
 6. Wanneer ik met mijn kinderen aan het spelen ben, dan komt mijn telefoon zeker niet meer tevoorschijn (alleen wanneer er een leuk fotomomentje is 🙂 )
 7. Mijn telefoon ligt naast mijn bed in de functie van wekker. Een andere functie heeft hij op dat moment niet!

En nu maar hopen dat ik mij aan mijn eigen regels kan houden en geen afkickverschijnselen krijg……

 

 

Er zijn 2 reacties voor dit artikel
  • Sietske Ott 15-03-2016 13:01

   Je hebt volkomen gelijk Nicole! Vandaag gaat al een stuk beter! Als je je er maar bewust van bent 🙂

Geef een reactie