Plezier in het sporten

Plezier in het sporten

Deze week, van 5 maart tot en met 13 maart, is het de week van het sportplezier. Dit is een initiatief vanuit het project “Veilig sportklimaat” en wordt samen met verschillende sportbonden uitgevoerd. De belangrijkste thema’s die hierin naar voren komen zijn:

  • Heb vooral plezier in het sporten!
  • Gedraag je sportief.
  • Houd je aan de spel- en gedragsregels.
  • Voorkom grensoverschrijdend gedrag.

Plezier, dat is toch waar het allemaal om draait?! Ik heb altijd plezier gehad in het zwemmen. Mijn ouders hebben me daar goed in begeleid. Natuurlijk was het leuk als ik goed presteerde en als dit een keer niet zo was dan werd dit ook benoemd, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik moest. Ik trainde zoveel en zo vroeg, omdat ik het leuk vond. Ik zwom zowel op zaterdag als zondag wedstrijden, omdat ik dit leuk vond. Ik zwem nu op mijn 32ste nog steeds, omdat ik dit leuk vind!

Ouders spelen een belangrijke rol in het sportplezier van hun kind. Te vaak zie je dat ouders teveel gefocust zijn op winnen. Of dat ze commentaar hebben op een beslissing van de wedstrijdleiding of zich nadrukkelijk met de coaching bemoeien. Dit is van invloed op sportplezier van (jonge) sporters. Ouders dienen zich ook sportief en respectvol te gedragen.

De week van het sportplezier is een mooi moment om als club of team activiteiten te organiseren die bijdragen aan het plezier tijdens het sporten.

Wat dacht je van een ouder-kind training. Maak gelijk van de gelegenheid gebruik om de ouders bij te kletsen over de clubregels. Dit kan je doen door er bijvoorbeeld een leuke estafette met vragen van te maken. Of organiseer een neem-je-vriendje-mee training. Meer pret tijdens de training met je vriend(en) én kans op nieuwe jeugdleden. Je kan natuurlijk ook een ontbijten met z’n allen na de ochtendtraining. Of je trakteert je coach of de scheidsrechter eens een keer. Er is genoeg te verzinnen!

Ben jij bekend met de week van het sportplezier en wanneer heb jij plezier in het sporten?

Zie voor meer informatie ook https://www.tvsportplezier.nl/

 

 

Geef een reactie