Winnen zonder winnen

Winnen zonder winnen

Opvoeden van kinderen is leuk! Maar soms ook niet. Meestal gebeurt dat als het even niet meer lukt om een beetje speels met je kinderen te zijn. Want juist die speelsheid is de taal die kinderen begrijpen en waarin ze je vaak kunt bereiken. Steven Pont, oud-onderwijzer, gezinstherapeut en ontwikkelingspsycholoog heeft hier heel leuk op ingespeeld door een doosje met 25 spellen te ontwikkelen. Zijn boodschap is: Speel samen met je kind: thuis, op school, aan de keukentafel of in de auto. Om niet te vergeten dat opvoeden ook gewoon leuk is!

Elk gezin verzint zijn eigen rituelen. Dit soort rituelen zijn belangrijker dan je denkt. Kinderen komen vaak in opstand als een ritueel niet goed wordt uitgevoerd of per ongeluk wordt overgeslagen.

In de categorie “Speelse rituelen” laat ik jullie het spel “Winnen zonder winnen” zien. Vooral leuk voor de fanatieke vaders onder ons. Zeker passend binnen ons gezin. Want wij zijn aardig competitief ingesteld en willen altijd winnen van elkaar. Maar je kinderen wil je ook wel eens laten winnen toch?

Bij winnen zonder winnen is het de bedoeling dat je allebei een verschillend doel kiest waarmee je kan winnen.

Potje voetballen met je kind? 10 penalty’s, je kind wint bij 2 gescoorde doelpunten, jij bij 10 gescoorde doelpunten.
Spelletje memory? Je kind wint bij 3 setjes kaarten, jij als je 10 setjes kaarten bij elkaar gesprokkeld hebt (of misschien moeten we deze maar omdraaien. Kinderen zijn vaak onverklaarbaar goed in memory :-)).
En ga zo maar door.

Zo is het voor allebei spannend en leuk en hoef je je zelf niet aan te passen of in te houden.

IMG_8972

Veel speelplezier!

 

 

Er zijn 2 reacties voor dit artikel

Geef een reactie